FARKLILAŞTIRILMIŞ ÖĞRETİM NEDİR ? NE DEĞİLDİR?
İnsan beyninin bize ne söylediğini araştırmalar ve deneyimlerle artık biliyoruz. Öğrenciler birbirlerinden farklıdır. Farklı şeyleri severler, farklı ihtiyaçlar duyarlar ve farklı şeyleri tercih ederler.
“Bir kalıp herkese uymaz”. Biz öğrencilerin birbirlerinden ağırlık, beden, şekil, göz ve saç rengi, geçmişleri ve deneyimleriyle farklı olduğunu biliyoruz. Bütün öğrencileri aynı kalıba sokamayız. Öğrenciler birbirlerinden fiziksel yetenekler ve sosyal gelişim bakımından da farklıdır. Yıllardır bir “ders” planladık ve sıkıldıklarını bile bile bunu onlara öğretmeye çalıştık. Oysa, onlara göre bir ders planlayabilmek için öncelikli olarak şunları bilmemiz gerekiyor: önceden ne biliyorlar, ne yapabiliyorlar, ne seviyorlar, neye ihtiyaç duyuyorlar ve neyi tercih ediyorlar.
Öğrenenler, farklı kültürel geçmişlere, farklı deneyimlere, ilgilere, öğrenme stillerine ve çoklu zekanın öğelerine sahiptir. Aynı günde, aynı yolla ve aynı şeyi öğrenmezler.
Nasıl ki bir kalıp herkese uymaz ise sınıfta izlenen tek yol da, yol değildir.
- Aktifliği savunur.
- Nicelden çok niteldir.
- Farklılığın içeriği, süreci ve ürünü değiştirme ile gerçekleşeceğini ileri sürer.
- Öğrenci, merkezdedir ve aktiftir.
- Bireysel çalışma ve grup halinde çalışmak için ayrılırlar. Daha sonra paylaşım ve ek çalışmaları planlamak için tekrar bir araya gelirler. Grupların liderleri bazen öğretmen bazen grup üyelerinden biri olabilir. Bu şekilde tüm sınıf öğretimi ve grup çalışması veya bireysel çalışma birbirini takip eder. Gruplandırmada homojenlik esas alınmaz. Farklılaştırılmış öğretimde bazı yönleri zayıf ve bazı yönleri güçlü öğrencilerin bulunduğu esnek bir gruplandırma yapılmaktadır.
- Öğrenci ve öğretmen birlikte öğrenir.
- Etkili bir farklılaştırılmış öğretimde öğrencilerin sınıf içindeki hareketleri ve konuşmaları düzensiz ve disiplinsiz bir şekilde olmak yerine her öğrencinin ya da öğrenci grubunun belli bir amaca yönelik olarak hareket halinde olduğu görülür.